pastel wedding theme

12 Tips untuk Bakal Pengantin yang Jarang Ambil Tahu

12 Tips untuk Bakal -bakal pengantin diluar sana yang bakal melangsungkan perkahwinan, tips-tips ini jarang kita ambil kira. Tapi tips inilah yang selalu akan buat kita teringat selepas majlis, ”Kalaulah aku tulis hari tu, mesti ingat punya”. Jom baca tips seterusnya!

TIPS PENGANTIN  #1 : PAKAI PERFUME BARU YANG AKAN MENGINGATKAN TENTANG HARI INDAH ANDA

perfume

 


TIPS PENGANTIN  #2 : PESAN PADA CATERER UNTUK TINGGALKAN MAKANAN KHAS UNTUK PENGANTIN BERDUA

Percayalah biasanya pengantin akan kurang masa untuk menikmati makanan pada hari indah ini. Yelah mana taknya, biasa makan di meja beradab adalah lebih kurang 15 minit saja termasuk potong kek dan suap sesudu dua sahaja. Oleh itu, siap-siap saja pesan pada caterer anda untuk sediakan makanan untuk anda. Sekurang-kurangnya, anda mungkin dapat makanan yang sedap-sedap.

brides eating


TIPS PENGANTIN  #3 : SEDIAKAN AKTIVITI UNTUK ANAK-ANAK KECIL BERMAIN DI MAJLIS PERKAHWINAN ANDA

Masa majlis perkahwinan biasa kanak-kanak akan sedikit bosan, apa kata sediakan aktiviti untuk mereka bermain sepanjang majlis diadakan. Selain dapat hiburkan mereka, orang dewasa dan kanak-kanak juga akan gembira!

aktiviti anak-anak di majlis kahwin


TIPS PENGANTIN  #4 : PADA RSVP KAD KAHWIN ANDA, TINGGALKAN TEMPAT KOSONG UNTUK PESANAN LAGU 

Anda akan dapat lihat kegembiraan pada tetamu bila lagu kegemaran mereka berkumandang di majlis perkahwinan anda. Taklah mereka bosan mendengar lagu yang dipilih oleh DJ majlis sahaja. Kalau lagu joget, mau tetamu akan berdiri joget sekali!

dance wedding


TIPS PENGANTIN  #5 : BUAT ATAU BELI HANGER KHAS BAJU PENGANTIN UNTUK MAJLIS PERKAHWINAN ANDA

Beli hanger khas? Untuk apa? Selalu kita lihat baju pengantin akan digantung cantik dan photographer akan ambil gambar baju pengantin anda. Tapi, takkanlah nak pakai hanger plastik pulak kan? Nampak buruk sangatlah nanti. Apa kata anda customizekan sendiri. Atau kalau siapa yang jual online, anda beli saja.Pasti cantik gambar baju pengantin anda nanti.

wedding dress hanger wedding dress hanger


TIPS PENGANTIN  #6 : SEMASA BUAT FLORAL ARRANGEMENT DENGAN EVENT PLANNER, PASTIKAN BAWA GAMBAR INSPIRASI YANG ANDA MAHUKAN

Ya, ini akan sangat membantu anda untuk memberi gambaran pada Perancang Perkahwinan anda tahu apa yang anda mahukan, warna apa yang sesuai untuk majlis anda nanti. Tiada lah nanti jadi cerita atau keluar kes tak menepati cita rasa atau tak sampai apa yang pengantin mahukan di majlis besar anda nanti.

tips buat pengantin


TIPS PENGANTIN  #7 : SEMAK PORTFOLIO PHOTOGRAPHER SEBELUM BUAT TEMPAHAN

Sangat penting untuk anda lihat hasil kerja photographer anda sebelum ini. Biasanya harga yang perlu dibayar dalam lingkungan RM1500- RM2500. Pastikan kerja mereka berbaloi dengan hasil yang dibawa juga.

 

http://www.nizamzailan.com/tag/malay-wedding/
sumber : http://www.nizamzailan.com/tag/malay-wedding/


TIPS PENGANTIN  #8 : GUNA WARNA TEMA YANG SENANG AKAN BUAT GAMBAR KAHWIN SANGAT CANTIK

Warna pastel juga adalah yang terbaik. Mudah untuk wedding planner anda buat arrangement warna sekiranya guna warna pastel.

pastel wedding theme

 

 


TIPS PENGANTIN  #9 : SEDIAKAN WISH CARD YANG MENARIK

Banyak saja cara untuk buat wedding anda sangat rare. Ada juga cara dengan sediakan board of tree dan macam-macam cara lagi.

wish tree

 


TIPS PENGANTIN  #10 : BILA MAHU KECILKAN BAJU PENGANTIN, PASTIKAN ANDA BOLEH DUDUK DI ATAS KERUSI

Ya, bukan semua orang perasan bab ini, ada yang tak ingat pun. Bakal pengantin kalau buat alteration pada baju pengantin, pastikan anda boleh duduk dengan elok bila di kerusi pelamin nanti. Risau-risau terlampau ketat sampai terkoyak nanti!

dress-alteration

TIPS PENGANTIN  #11 : SEWA PHOTOBOOTH ATAU D.I.Y SAHAJA SENDIRI

Pasti cantik dan meriah majlis anda. Bakal pengantin di luar sana boleh saja sewa photobooth, biasanya harga sewa dalam linkungan RM200 hingga RM600 bergantung pada seberat mana dekorasi yang anda mahukan. Tapi jika anda mahu jimat, buat sahaja sendiri, D.I.Y. Beli banner 8 kaki x 8 kaki, print sendiri di kedai yang biasa menyediakan kad kahwin, harga dalam RM100- RM200 sahaja. Biasanya mereka boleh buatkan.

photobooth wedding


 

TIPS PENGANTIN  #12 : SEDIAKAN DOORGIFT YANG BANYAK DAN BERBALOI UNTUK TETAMU

Ya, tetamu pasti akan teringat lama sampai mereka pulang kerumah teringat tentang doorgift dari pengantin cantik jelita dan jejaka hensem tadi. Ya, berbaloi beli sedikit mahal tapi tetamu pun tersenyum riang meriahkan majlis anda. Arkadius Doorgift ada sediakan tau. Boleh lihat pada menu Doorgift Murah kami diatas. Whatsapp kami di +0174634257/ +60107060811 untuk terus bertanya pada kami.

 

doorgift murah amenities set


Ikuti tips-tips seterusnya untuk majlis yang meriah dan cantik-cantik belaka!

Follow kami di www.arkadiusgift.com atau beli secara online di www.arkadiusdoorgift.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sign up to our newsletter!